Green teams:  “de groene OK”

De klimaatcrisis is op dit moment de grootste bedreiging voor de volksgezondheid.

In Nederland is de zorgsector verantwoordelijk voor 8% van de nationale CO2-voetafdruk en 4% van het afval. Met het leveren van zorg draagt de sector dus bij aan de klimaatcrisis, milieucrisis en een toenemende zorgvraag.

De zorgsector wil daarom een ‘duurzame zorg’. Dat betekent ‘groene en klimaatneutrale zorg’ met minimale uitstoot van broeikasgassen en impact op de leefomgeving. Met duurzame zorg draagt de sector bij aan het beperken van de zorgvraag én aan de beweging richting passende zorg.

De meeste ziekenhuizen hebben ook een Green Deal getekend. Hiermee ga je in 3 jaar tijd aan de slag met het verduurzamen van je bedrijfsvoering op 15 onderwerpen. Hiermee haal je je bronzen certificering en kun je door voor zilver en goud.

Ook op alle ok’s zijn we inmiddels al druk aan de slag gegaan met verduurzamen.

Inmiddels heeft iedereen hier al van gehoord, een green team die het verduurzamen van de OK onder de aandacht brengt en met duurzame initiatieven aan de slag gaat!

Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de volgende zaken:

–              Overstappen op hoofdzakelijk gebruik van intraveneuze anesthetica i.p.v. dampvormige anesthetica.

–              Vervangen van de beademingsslangen van 1x per week naar 1 x per maand

–              Het scheiden van papier en plastic afval, staplers etc.

–              Gebruik van re-usable linnen zoals warmtedekens, warmtejasjes, steriele OK jassen, OK mutsen i.p.v. disposable.

–              Gebruik van eigen drink mokken i.p.v. wegwerp koffie en thee bekers

–              Luchtbehandeling s’ nachts verlagen of uit zetten.

–              Kritisch kijken naar je materiaal gebruik en je steriele sets. Ligt hier bijv. instrumentarium op die wellicht niet gebruikt wordt?

–              Terugdringen van je handschoenen en celstof matjes gebruik.

–              Stoppen met het gebruik scrubborstels , alleen bij zichtbare verontreiniging.

Maar dit is niet het enige! Er zijn talloze acties om verduurzaming bij jou op de OK onder de aandacht te brengen! Neem gerust eens een kijkje bij elkaar in de keuken en wissel vooral ideeën met elkaar uit! Alleen ga je sneller maar samen kom je verder!

Groetjes Loes van Santvoort

Anna Ziekenhuis