Simendo workshop tijdens BEN Kennis carrousel 21-11-2017

 

Met de opkomst van de robotchirurgie verplaatst ook het werkgebied van de OK-assistent. Waar normaal de OK-assistent tijdens laparoscopische operaties de camera bedient en de chirurg de operatie uitvoert, zie je dat de robot een andere expertise vergt van de OK-assistent. Wanneer de chirurg met een robot een operatie uitvoert is camerabediening niet nodig en gebruikt de chirurg de robotarmen om de operatie uit te voeren. Welke rol vervult de OK-assistent dan nog zou je denken? Tegen alle verwachtingen in maakt de robot het deze keer niet makkelijker voor iedereen, en zeker niet voor de OK-assistent. De robotarmen hebben een beperkt bereik en kunnen niet overal bij in het lichaam zonder extra incisies te maken. In dit geval is het makkelijker als de robot een eigen assistent heeft om materialen aan te geven. En dat is dan ook juist de nieuwe de rol van de OK-assistent tijdens robotchirurgie. Om de materialen aan te reiken gebruikt de OK-assistent laparoscopische instrumenten.

OK-assistenten moeten nu dus laparoscopisch assisteren waarvoor ze ook de vaardigheden moeten beheersen. Arts-assistenten worden hiervoor al jaren opgeleid door middel van diverse laparoscopische trainingspakketten, maar voor de OK-assistent is dat nog niet zo gebruikelijk. In het scholingsprogramma BEN OK is daarom voor de leerlijn Minimaal Invasieve Chirurgie gestart met een speciale opleidingsavond. Tijdens deze avond op 21 november j.l. konden de OK-assistenten o.a. kennis maken met alle (bijkomende) facetten van de robotchirurgie. Er werd zowel theorie- als praktijkkennis opgedaan.

Ook was er een speciale ruimte voor training ingericht waar de OK-assistenten konden kennismaken met de Simendo laparoscopiesimulator. Dit is een simulator die in veel ziekenhuizen door arts-assistenten ingezet wordt om de laparoscopische vaardigheden te leren en te toetsen. Met de komst van de robotchirurgie wordt de Simendo nu ook steeds vaker door OK-assistenten gebruikt. En met succes, want naast dat het ontzettend leerzaam is, is het ook nog eens heel leuk om op de Simendo te trainen.